Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholipromille

Päivitetty 8.6.2015

Veren alkoholipitoisuus ilmoitetaan promilleina. Yksi promille tarkoittaa, että yhdessä litrassa verta on gramma puhdasta alkoholia. Alkoholia on yhtä paljon muuallakin elimistössä, kuten lihaksissa ja aivoissa. Rasvakudoksessa alkoholipitoisuus on alhaisempi.

Alkoholin määrä voidaan mitata käytännöllisesti juuri verestä. Veren alkoholipitoisuutta käytetään myös epäsuorana humalan voimakkuuden mittarina, koska humalan voimakkuus riippuu veren alkoholipitoisuudesta.

Juomien alkoholipitoisuus ilmoitetaan tavallisesti tilavuus- tai painoprosentteina. Tilavuusprosentti kertoo montako millilitraa puhdasta alkoholia on desilitrassa juomaa. Veren alkoholipitoisuuden laskemiseen tarvitaan painoprosenttia, joka kertoo, kuinka monta grammaa puhdasta alkoholia on sadassa grammassa juomaa.

Alkoholimäärän lisäksi veren alkoholipitoisuuteen vaikuttavat ruumiinpaino ja sukupuoli. Suurikokoisella ihmisellä veren alkoholipitoisuus jää laimeammaksi kuin pienellä henkilöllä. Naisia erottaa miehistä keskimääräisen ruumiinkoon lisäksi myös kehon koostumus. Naisissa on enemmän rasvakudosta ja vähemmän vesipitoisia kudoksia kuin miehissä.

Alkoholi poistuu ruumiista palamalla. Maksa polttaa sitä tasaisella nopeudella. Maksassa tapahtuva palaminen on alkoholin pääasiallinen poistumistie, eikä sitä juuri voi nopeuttaa. Palamisnopeus riippuu lähinnä ruumiin koosta, koska maksan koko on suhteessa ruumiin kokoon. Tunnissa poistuu noin gramma alkoholia jokaista ruumiinpainon kymmentä kiloa kohti. Promilleissa ilmoitettuna tämä tarkoittaa, että verestä häviää tunnissa vain 0,12-0,16 promillea. Normaalirakenteisella 70-kiloisella henkilöllä alkoholia palaa tunnissa 7 g ja 60 kg painavalla vain 6 g.

Juhlimista seuraavana aamuna tulee harvoin ajatelleeksi, että elimistössä voi olla vielä aika lailla alkoholia. Maksa polttaa viinipullon alkoholimäärän noin puolessa vuorokaudessa ja viinapullolliseen menee lähes vuorokausi.

Kalervo Kiianmaa
tutkimusprofessori, THL

Alkuperäinen julkaisu 12.12.2005. 

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon