Alkoholista puhuminen lapsen kanssa
Julkaistu 30.4.2024
Lasten kanssa on tärkeää keskustella kaikista heidän mieltään askarruttavista asioista ikätasoisesti ja lapsen kokemukset huomioiden. Myös sopiva alkoholista keskustelemisen tapa lapsen kanssa riippuu lapsen iästä ja persoonasta. Osa lapsista on tottunut juttelemaan kaikesta arkisen puuhailun ohessa, osa tarvitsee rauhallisen tilanteen keskusteluun. On myös eri asia puhua alkoholista yleisellä tasolla tai jos lapsi on ollut humalaisten aikuisten seurassa tai jos hänen vanhemmillaan on päihdeongelmia. Jos aihe kiinnostaa lasta yleisellä tasolla, hänelle voi kertoa, mitä alkoholi on, miten se vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen, miksi jotkut käyttävät sitä ja mitä haittoja runsaasta alkoholinkäytöstä on. Tässä muutamia näkökulmia keskusteluun lapsen kanssa. Keskustelu voi alkaa esimerkiksi lapsen kysymyksestä tai siitä, että lapsi on nähnyt alkoholinkäyttöä ja huomaat hänen jääneen miettimään sitä.
Mitä alkoholi / kalja / viina on?
Voit kertoa, että jotkut aikuiset kokevat rentoutuvansa alkoholin avulla. Alkoholi humalluttaa eli lamauttaa aivojen toimintaa. Siksi alkoholi on vaarallista lapsille ja aikuistenkaan ei pitäisi juoda sitä paljon. Kerro, että monet aikuisetkaan eivät käytä ollenkaan alkoholia ja monet käyttävät sitä harvoin tai vähän kerrallaan. Sano lapselle, että jutellaan lisää, jos asia mietityttää.
Mitä tarkoittaa humala?
Lapselle voi sanoa, että humalainen ihminen on juonut paljon alkoholia. Silloin hän saattaa olla aluksi puhelias ja kovaääninen ja vaikuttaa iloiselta, mutta hän voi myös tulla yhtäkkiä surulliseksi tai vihaiseksi ja käyttäytyä arvaamattomasti. Alkoholin vaikutukset voivat olla eri ihmisillä erilaisia. Humalassa ei saa esimerkiksi ajaa autoa, koska humalassa ei pysty olemaan yhtä tarkkaavainen kuin tavallisesti. Humala menee yleensä ohi jonkun ajan päästä siitä, kun ihminen on lopettanut juomisen. Hänellä voi olla seuraavana päivänä paha olo.
Voiko aikuinen juoda alkoholia turvallisesti?
Moni vanhempi kuvaa alkoholin kohtuukäyttöä lapsentajuisesti esimerkiksi sanomalla, että juodaan vähän, mutta ei tulla humalaan. Ei myöskään juoda kovin usein, koska alkoholista on haittaa terveydelle, jos sitä juodaan usein.
Mitä tarkoittaa krapula?
Lapselle voi selittää, että kun aikuinen juo liikaa alkoholia, siitä tulee huono olo. Alkoholimyrkytys voi sanana kuulostaa pelottavalta, mutta siitä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti. Lapselle voi selittää, että alkoholin pitää poistua kehosta ennen kuin alkoholia juoneelle tulee parempi olo. Maksa polttaa alkoholia ja kun se on valmis, tulee parempi olo. Lapsi saattaa myös ihmetellä aikuisen väsymystä tai kipeää oloa alkoholinkäyttöä seuraavana päivänä ja silloin lapselle on hyvä selittää, mistä on kysymys, koska hän voi olla huolissaan.
Miksi aikuiset puhuivat kovalla äänellä?
Aikuisten alkoholinkäyttötilanteessa lapsi tekee havaintoja ja hänelle voi herätä tunteita. Havaintoja voivat olla esimerkiksi, että aikuiset puhuvat tai nauravat kovemmalla äänellä. Aikuisen katse tai liikkuminen voi olla erilaista kuin yleensä. Kun humaltuva aikuinen ottaa lapsen syliin, hänen otteensa voivat tuntua erilaiselta. Havaintoja voivat olla alkoholin tuoksu, lasien kilinä, tölkkien avaamisen äänet. Tunteita voivat olla esimerkiksi epävarmuus tai pelko. Tärkeintä on olla lapsen turvana, viedä hänet tarvittaessa rauhalliseen paikkaan ja huolehtia siitä, että hän saa tarvitsemaansa huolenpitoa ikänsä ja päivärytminsä mukaisesti. Tilanteesta on hyvä myös keskustella jälkikäteen: miksi aikuiset käyttivät alkoholia? Mitä lapsi jäi tilanteesta miettimään? Haluaako hän kysyä jotakin?
Jos lapsen läheinen käyttää alkoholia haitallisesti
Lapsen kanssa kannattaa keskustella myös siitä, jos joku läheinen käyttää alkoholia niin paljon, että siitä on haittaa. Lapsi saattaa huomata sen itse tai kuulla aikuisten puhuvan huolestuneesti keskenään. Lapselle asiaa voi selittää, että läheinen tietää, että alkoholi on haitaksi hänelle ja muille. Mutta siitä on tullut hänelle tapa ja siksi hänen on vaikeaa olla juomatta. Hän tarvitsee apua juomisen vähentämiseen. Huolehdi siitä, että turvallinen aikuinen pitää aina lapsesta huolta, jos läheinen aikuinen juo.
Entä jos lapsi ei osaa kertoa, miten vanhempien alkoholinkäyttö vaikuttaa häneen?
Vanhemman tulee miettiä, miltä lapsesta tuntuu nähdä vanhempansa humalassa. Lapsi ei yleensä voi itse lähteä ahdistavasta tilanteesta, eikä aina osaa kertoa peloistaan. Hän voi silti tuntea turvattomuutta ja vaikkapa vihaa, jota ei pysty ilmaisemaan. Jos vanhempi juo viikonloppuisin ja lapsen lomilla, juomiseen ja krapulaan kuluva aika on pois ajasta, jolloin voitaisiin tehdä jotakin lapselle mukavaa. Lapsen tunteet voivat näkyä fyysisinä oireina, kuten pää- ja vatsakipuina, ja ahdistavien tilanteiden toistuessa jopa masennuksena. Eli: jos perheessä käytetään alkoholia, aikuisten on tärkeää keskustella asiasta lasten kanssa ja seurata, miten lapsi voi ja miltä hänestä tuntuu.
Jos lapsesta herää huoli, on tärkeää tehdä lastensuojeluilmoitus, jotta hänen tilannettaan ja perheen tuentarpeita voidaan selvittää.
Jenni Helenius
kehittämispäällikkö, KT
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kirsimarja Raitasalo
erikoistutkija, YTT, dosentti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Helenius, Jenni ym. 2018. Juteltaisko? Keskustelevat oppitunnit ja vanhempainilta 5.–6. luokkien päihdekasvatukseen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. (haettu 10.3.2024) https://ehyt.fi/wp-content/uploads/2020/06/Juteltaisko_ohjaajan_opas_suomi_verkkoon.pdf
Helenius, Jenni & Eskola, Jari. 2017. Tavoitteena kohtuukäyttö. Vanhempien jäsennyksiä alaikäisten alkoholikasvatuksesta 2010-luvulla. Kasvatus & Aika. Vol 11 Nro 2. https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/68714
Holmila, Marja; Raitasalo, Kirsimarja; Tigerstedt, Christoffer (toim.). 2016. Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot – vanhemmat, lapset ja alkoholi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-738-1
Lasinen Lapsuus. Alkoholismi perheessä. (haettu 10.3.2024). https://lasinenlapsuus.fi/tietoa-lasisesta-lapsuudesta/nuorelle/mita-on-alkoholismi/
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ehkäisevän päihdetyön laatutähti. (haettu 10.3.2024) https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ehkaiseva-paihdetyo/ehkaisevan-paihdetyon-johtaminen/ehkaisevan-paihdetyon-arviointi-ja-seuranta/ehkaisevan-paihdetyon-laatutahti
Tykkää, jaa