Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkolukko

Päivitetty 15.11.2012

Alkolukko on käynnistyksenestolaite, joka mittaa kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuuden ajoon lähdettäessä. Yleensä rajana on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, jolloin alkoholi estää ajoneuvon käynnistymisen. Tämä vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä.

Toiminta

Alkolukko aktivoituu, kun ajoneuvon sytytysvirta kytketään päälle. Lyhyen lämmitysajan jälkeen laite pyytää kuljettajaa antamaan puhallusnäytteen. Hyväksytyn lukeman jälkeen laite sallii ajoneuvon käynnistyksen. Laite opastaa käyttäjäänsä tapahtuman eri vaiheissa ja tapahtumat tallentuvat ohjausyksikköön.

Alkolukko on tehokas keino estää rattijuopumus, ja siksi sitä käytetään vapaaehtoisesti niin yritysten kuin yksityisten henkilöiden ajoneuvoissa. Rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö voi ehdottoman ajokiellon sijaan pyytää valvottua ajo-oikeutta alkolukolla varustetulla ajoneuvolla.

Valvottu ajo-oikeus

Rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö voi saada ajo-oikeutensa takaisin ottamalla ajoneuvoonsa alkolukon ja sitoutumalla muihin valvotun ajo-oikeuden ehtoihin. Valvotun ajo-oikeuden myöntäminen ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvotun ajo-oikeuden voi saada vakinaisesti Suomessa asuva henkilö, joka on syyllistynyt alkoholin käyttöön perustuvaan rattijuopumukseen, ja joka ei ole muusta syystä ajokiellossa. Valvottua ajo-oikeutta voi pyytää rattijuopumusta tutkivalta poliisilta tai rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimelta.

Ari-Pekka Elovaara
Turvallisuusinsinööri, Liikenneturva

Alkuperäinen julkaisu 6.4.2006 

 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1833 - Keskiarvo: 2