Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Tupakointi raskausaikana

Julkaistu 28.10.2010

Raskausajan tupakointi altistaa raskaushäiriöille ja vaarantaa lapsen myöhemmän terveyden.

Keskenmenoriski on tupakoivalla kaksinkertainen, jopa 33 % raskauksista keskeytyy. Tupakointi heikentää istukan kiinnittymistä ja lisää sikiön hermostoputken kehityshäiriöiden ja synnynnäisten sydänvikojen riskiä.

Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia aineita, joista monet läpäisevät istukan. Tärkeimmät istukan läpäisevät aineet ovat nikotiini ja hiilimonoksidi. Nikotiini heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja siten sikiön hapensaantia. Hiilimonoksidi vähentää hapen kuljetusta sikiön kudoksiin.

Useat sadat tutkimukset ovat vahvistaneet, että tupakointi lisää merkittävästi sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan (eli istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun) vaaraa. Tupakoitsijoiden lapsista lähes kaksi kertaa useampi syntyy ennenaikaisena kuin tupakoimattomien. Istukan ennenaikaisen irtoamisen tai etisen istukan riski on suurentunut tupakoitsijalla jopa 2,5-kertaiseksi. Nämä istukan kiinnittymishäiriöt ovat vaikeita raskauskomplikaatioita, jotka uhkaavat sekä sikiön että äidin henkeä. Istukan ennenaikainen irtoaminen voitaisiin välttää 1525 %:ssa tapauksista, jos tupakointi lopetettaisiin alkuraskaudessa. Tupakointi lisää perinataalikuolleisuuden (eli kuolleena syntyneiden ja ensimmäisen elinviikon aikana kuolleiden lasten osuus kaikista syntyneistä) noin 1,5-kertaiseksi. 5 % kaikista perinataalikuolleisuudesta johtuu tupakoinnista.

Raskaudenaikainen tupakointi altistaa myös vastasyntyneen ongelmille. Lapsi syntyy huonokuntoisempana: syntymä-pH on huonompi, Apgarin pisteet huonommat, lapsivedessä on useammin mekoniumia (eli sikiö on ulostanut ennen syntymäänsä), hengitysputken laittamisen tarve on yleisempää ja syntymänjälkeisen tarkkailun tarve on suurempi. Kätkytkuoleman vaara on viisinkertainen. Tupakointi vaikuttaa sikiön immuniteettiin kohdussa niin, että lapset ovat herkempiä infektioille. Tupakoivien äitien lapsilla todetaan muita useammin astmaa, ja oppimishäiriöitä sekä ylivilkkautta ilmenee kouluiässä tupakoivien äitien lapsilla enemmän. Lapset ovat ylipainoisempia ja verenpaine on heillä jo lapsuusiässä korkeampi. On myös todettu, että tupakoivan odottajan poikalapsen siittiöiden laatu on heikentynyt aikuisena.

Valistuksesta huolimatta noin 15 % suomalaisnaisista jatkaa tupakointia raskauden aikana. Jos tupakointi lopetettaisiin alkuraskaudessa, useimpien raskaushäiriöiden vaara vähenisi tupakoimattomien tasolle. Nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää myös raskauden aikana.

Mervi Väisänen-Tommiska
LT, erikoislääkäri, naistentaudit ja synnytykset, erikoislääkäri, yleislääketiede
lääkärikouluttaja

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1490 - Keskiarvo: 2