Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Peliriippuvuuden hoito

Päivitetty 22.5.2020

Pitkäveto, ravit, lottoaminen, kasinolla käynti ja nettipokeri ovat useimmille harmitonta, satunnaista ajanvietettä. Joillekin pelaamisesta alkaa kuitenkin tulla tapa, josta on vaikea ennen pitkää luopua. Pelaamisen sietokyky kasvaa eli on pelattava useammin ja suuremmilla panoksilla tai vietettävä pelin ääressä enemmän aikaa kuin aiemmin. Henkinen riippuvuus lisääntyy, pelaamista tarvitaan stressin laukaisemiseen tai pahan mielen lievittämiseen. Mukavan ajanvietteen lopettaminen alkaa olla vaikeaa ja luopuminen tärkeistä tavoitteista lisääntyy, pelaaminen vie aikaa työ- ja perhe-elämältä sekä vapaa-ajan vietolta. Keskustelu jonkun läheisen ihmisen kanssa voi olla riittävä pysähdys ja suhteellisuudentajun palauttaja, mutta joskus tarvitaan ammattilaisten apua.

Läheltä voi löytyä A-klinikka tai kunnan päihde- ja mielenterveyspalveluja, joiden työntekijöille peliongelmakaan ei ole outo asia. Mikäli et heti löydä tietoa hoitopaikasta, soita Peluurin auttavaan puhelimeen 0800 100 101 tai etsi Peluurin kotisivuilta.

Puhelinsoitto ja ajanvaraus ovat jo askel tarvittavan muutoksen suuntaan. Nettikeskustelu tai chat ovat käytettävissä, kun tarvitsee ulkopuolista apua. Voi valita joko yksilö- tai ryhmäterapian ja ympärivuorokautinen hoitokin onnistuu kuntoutusyksikössä. Työntekijät käyttävät erilaisia hoitomalleja, joista muutama esimerkki:

  • Lyhytterapiat (katse tulevaisuuteen, myönteiset voimavarat käyttöön, ongelmat tavoitteiksi). Yleensä on vaikeaa lopettaa jonkun asian tekeminen, mutta helpompaa on aloittaa uutta. Terapiassa keskustellaan esimerkiksi siitä, mikä on ensimmäinen askel, jonka pelaaja aikoo tehdä, jotta huomaakin kävelleensä pelikoneen ohi. Portaissa kohti pelaamattomuutta voi olla useita askelmia ja kukin valitsee itselleen sopivat keinot tavoitteensa saavuttamiseksi.
  • Kognitiiviset terapiat (opitaan uusi ajattelu, joka helpottaa pelaamisesta kieltäytymistä). Terapiassa käydään kirjallisten tehtävien avulla läpi pelaamisen tyypillisimmät tilanteet, riskipaikat, kartoitetaan hyötyjä ja haittoja, analysoidaan tarkkaan yksittäinen pelitilanne: milloin, missä, mitä ajatteli, tunsi, olisiko voinut toimia toisin jne. Pelaamiseen liittyy paljon "virheellistä ajattelua", esim. voin pelata hävityt rahat takaisin. Näitä ajattelumalleja tunnistetaan ja korjataan vääriä uskomuksia.
  • Käyttäytymisterapiat (opitaan uusia tapoja toimia ongelmatilanteissa).
  • Rentoutus- ja mielikuvaterapiat (hallitaan ahdistusta ja stressitilanteita).
  • Verkostotyö (läheiset tukijoiksi).
  • Oma-apuohjelmat (erilaiset ryhmät, työkirjat, tekstiviestit).
  • Lääkkeiden käyttöä terapian tukena peliriippuvuuden hoidossa tutkitaan Suomessa ja maailmalla.

Aina ei tarvitse edes mennä vastaanotolle. Peli poikki -ohjelma on kahdeksan viikon verkkotuettu terapiaohjelma rahapeli ongelmasta kärsiville. Se on toimiva malli, joka yhdistää oma-apua ja ammattilaisen antamaa tukea pelaajille.

Kuinka kauan terapiassa täytyy käydä, jotta ongelma olisi hallinnassa? Tämä vaihtelee tilanteen mukaan. Jos olet pelannut vuosia lähes päivittäin, joudut työskentelemään asian kanssa enemmän kuin sellainen henkilö, joka jo varhaisessa vaiheessa huomaa käyttävänsä liikaa aikaa ja/tai rahaa pelaamiseen. Joskus terapian tukena voidaan käyttää lääkärin määräyksestä lääkitystä. Hoito vaihtelee viidestä käyntikerrasta muutaman vuoden yksilö- tai ryhmäkeskusteluihin. Oma-apuryhmissä monet käyvät vuosia.

Ympärivuorokautista laitoshoitoa rahapeliriippuvuuteen annetaan A-klinikka Oy:n päihdesairaalassa, Kankaanpään A-kodissa,Avominne Päihdeklinikka Oy, Kantamo Oy, Esperi Caren Ventusranta, Päijät Hämeen Myllyhoitoklinikka sekä ruotsinkielisille Pixnekliniken (för svenskspråkiga) i Malax (Maalahti). Niissä on kehitetty peliriippuvaisille omia hoito-ohjelmia. Peliriippuvuuden hoidossa käytetään samanlaisia menetelmiä kuin yleensä riippuvuuksien hoidossa. Tärkeää on kuitenkin heti kiinnittää huomiota taloudelliseen tilanteeseen. Sosiaalitoimi ja velkaneuvonta tulevat tarvittaessa mukaan yhteistyöhön tilannetta selvitettäessä.

Pääkaupunkiseudulla Peliklinikka palvelee ongelmapelaajia, heidän läheisiään ja peliongelmia työssään kohtaavia ammattilaisia. Se tarjoaa ja kehittää avohoitopalveluita Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten yli 18-vuotiaille asukkaille.

Vertaistuki toimii joillekin riittävänä apuna. Se voi olla myös tukena muun hoidon ohessa. Vertaisryhmien kokoontumisajat ja -paikat löydät Peluurin sivuilta Vertaisryhmät ja GA:n (Nimettömät pelurit) omilta verkkosivuilta.

Auttava puhelin rahapeliongelmasta kärsiville ja heidän läheisilleen - Peluuri - vastaa numerossa 0800 100 101 arkisin klo 12–18. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja maksutta kaikkialta Suomesta. Nettisivut ovat osoitteessa peluuri.fi. Peluuri tarjoaa tietoa ja materiaalia sekä akuutin tuen peliongelmaan. Palvelun tuottavat Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.

Keski- ja Itä-Suomessa Pelituki tuottaa ja välittää tietoa pelaamisesta ja kehittää tukea ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen ja ehkäisyyn. Se toimi yhteistyössä Jyväskylässä toimivan Sovatek-säätiön ja Kuopion kriisikeskuksen kanssa. Ne molemmat tarjoavat maksusitoumuksen perusteella apua peliongelmissa myös alueidensa muiden kuntien asukkaille.

Rahapeliongelmasta voi keskustella netissä Päihdelinkissä pelaajille suunnatulla Valtti-foorumilla tai pelaajien läheisten Hertta-foorumilla.

Tapio Jaakkola
projektipäällikkö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 4315 kpl