Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Juomisen seuraukset

Tämän oppaan tärkeintä antia ovat ne toimenpiteet, joiden avulla voit opetella hallitsemaan alkoholinkäyttöäsi. Ennen sitä on kuitenkin hyvä tutustua alkoholin vaikutuksia koskevaan tutkimustietoon. Seuraavassa käsitellään sekä juomisen etuja että sen haittapuolia. Näiden seikkojen tiedostaminen valmistaa sinua itsellesi sopivan tavoitteen valitsemiseen.

Valmistautuminen tavoitteen valintaan

Jos kuitenkin katsot tietosi riittäviksi, voit myös tutustua tähän jaksoon vain kursorisesti.

Välittömät vaikutukset

Tietyn toiminnan välittömät seuraukset vaikuttavat yleensä käyttäytymiseen enemmän kuin sen myöhemmät seuraukset. Näin on myös juomisen laita. Myönteiset humalakokemukset vaikuttavat vahvemmin juomishaluihimme kuin seuraavan päivän päänsäryt, ellei asiaa ruveta tietoisesti punnitsemaan.

Alkoholin vaikutus keskushermostoon on kaksivaiheinen. Alun nousuhumalassa, estojen heiketessä, ilmenee aktivoitumista ja piristymistä. Pitempään juotaessa ja laskuhumalassa alkoholin kaikinpuolinen lamauttava vaikutus tulee ensisijaiseksi. Lamaannus kohdistuu ensimmäiseksi korkeimpiin hermokeskuksiin, minkä vuoksi uudet ja älyllistä ponnistelua sekä aistien ja raajojen yhteistyötä vaativat taidot heikkenevät nopeimmin.

Alkoholin vaikutukset mielialaan vaihtelevat yksilöstä ja tilanteesta toiseen. Jotkut tulevat äänekkäiksi ja iloisiksi, toiset hiljaisiksi ja uneliaiksi, kolmannet ärtyvät tai rupeavat jankkaamaan. Veren alkoholipitoisuus ilmaistaan promilleina. Promille määritellään laskemalla, montako grammaa alkoholia on litrassa verta.

Alkoholi on päihde, johon hermosto tottuu ja mukautuu. Tällöin yksilö tarvitsee yhä suurempia annoksia kokeakseen saman vaikutuksen. Elimistön mukautumisen vuoksi alkoholistit voivat juoda huomattavasti enemmän kuin tottumattomat, ennen kuin he menettävät tajuntansa saati sitten henkensä. Ja vastaavasti he saattavat vaikuttaa parin kolmenkin promillen humalassa vielä lähestulkoon selvältä.

Tottumattomilla nuorilla ja sairailla vanhuksilla kolmen promillen humala voi sen sijaan olla jo hengenvaarallinen. Kevytrakenteinen tyttö voi siten menehtyä alkoholimyrkytykseen juotuaan vajaassa tunnissa pullollisen viiniä. Täysikasvuisella sama määrä tuottaa noin 1,5 promillen humalan.

Rajun humalan vaarat

Pitkäaikaiset vaikutukset

Alkoholiriippuvuus

Sosiaaliset haitat