2. Juomisen seuraukset
Valmistautuminen tavoitteen valintaan
Tämän oppaan tärkeintä antia ovat ne toimenpiteet, joiden avulla voit opetella hallitsemaan alkoholinkäyttöäsi. Ennen sitä on kuitenkin hyvä tutustua alkoholin vaikutuksia koskevaan tutkimustietoon. Seuraavassa käsitellään sekä juomisen etuja että sen haittapuolia. Näiden seikkojen tiedostaminen valmistaa sinua itsellesi sopivan tavoitteen valitsemiseen.
Jos kuitenkin katsot tietosi riittäviksi, voit myös tutustua tähän jaksoon vain kursorisesti.
Välittömät vaikutukset
Tietyn toiminnan välittömät seuraukset vaikuttavat yleensä käyttäytymiseen enemmän kuin sen myöhemmät seuraukset. Näin on myös juomisen laita. Myönteiset humalakokemukset vaikuttavat vahvemmin juomishaluihimme kuin seuraavan päivän päänsäryt, ellei asiaa ruveta tietoisesti punnitsemaan.
Alkoholin vaikutus keskushermostoon on kaksivaiheinen. Alun nousuhumalassa, estojen heiketessä, ilmenee aktivoitumista ja piristymistä. Pitempään juotaessa ja laskuhumalassa alkoholin kaikinpuolinen lamauttava vaikutus tulee ensisijaiseksi. Lamaannus kohdistuu ensimmäiseksi korkeimpiin hermokeskuksiin, minkä vuoksi uudet ja älyllistä ponnistelua sekä aistien ja raajojen yhteistyötä vaativat taidot heikkenevät nopeimmin.
Alkoholin vaikutukset mielialaan vaihtelevat yksilöstä ja tilanteesta toiseen. Jotkut tulevat äänekkäiksi ja iloisiksi, toiset hiljaisiksi ja uneliaiksi, kolmannet ärtyvät tai rupeavat jankkaamaan. Oheiseen taulukkoon on joitakin yleisiä vaikutuksia juotujen annosten ja veren alkoholipitoisuuden mukaan. Veren alkoholipitoisuus ilmaistaan promilleina. Promille määritellään laskemalla, montako grammaa alkoholia on litrassa verta. Taulukon annosten aiheuttamat promillemäärät on laskettu 70 kg painavalle miehelle. Kunkin annoksen nauttimiseen on laskettu parikymmentä minuuttia. Jos juominen on hitaampaa tai sen yhteydessä syödään, promillet jäävät alhaisemmiksi. Tutustu taulukkoon ja mieti, miten nämä keskivertohavainnot sopivat omiin kokemuksiisi.
Eri annos- ja promillemäärien vaikutukset keskikokoisella miehellä, kun kukin annos juodaan noin 20 minuutissa
Annoksia |
Promillemäärä |
Tuntemuksia |
Käyttäytyminen |
1-2 |
0,2-0,3 |
kasvot punertuvat, rentoutuneisuutta, lämmön ja hyvänolon tunteita |
puheliaisuus, impulsiivisuus ja virhesuoritukset lisääntyvät |
3-5 |
0,5-1,1 |
hyväntuulisuus lisääntyy |
arvostelu-, toiminta- ja päätöksentekokyky alkavat heiketä, samoin estot ja itsehillintä, reaktionopeus hidastuu |
6-10 |
1,3-2,2 |
aluksi innostuneisuutta ja tunteellisuutta, vähitellen lisääntyvää sekavuutta ja uneliaisuutta |
kömpelyyttä, estottomuutta, puhe alkaa sammaltaa, vihanpurkaukset mahdollisia |
11-16 |
2,4-3,3 |
kova humala |
hoipertelua, puhekyvyttömyyttä |
17 |
3,8 |
sammuminen |
tajuttomuus |
22 ja yli |
noin 5 tai yli |
|
alkoholimyrkytys, hengityksen pysähtyminen, vakavia sydämen rytmihäiriöitä ja kuolema |
Tätä taulukkoa lukiessasi tulit ehkä siihen tulokseen, että promillemäärät ovat liian alhaisia. Sinulla ei ainakaan vielä yhden promillen humala tunnu eikä näy missään. Tämä voi johtua siitä, että sietokykysi on runsaan alkoholinkäytön seurauksena kohonnut.
Alkoholi on päihde, johon hermosto tottuu ja mukautuu. Tällöin yksilö tarvitsee yhä suurempia annoksia kokeakseen saman vaikutuksen. Elimistön mukautumisen vuoksi alkoholistit voivat juoda huomattavasti enemmän kuin tottumattomat, ennen kuin he menettävät tajuntansa saati sitten henkensä. Ja vastaavasti he saattavat vaikuttaa parin kolmenkin promillen humalassa vielä lähestulkoon selvältä.
Tottumattomilla nuorilla ja sairailla vanhuksilla kolmen promillen humala voi sen sijaan olla jo hengenvaarallinen. Kevytrakenteinen tyttö voi siten menehtyä alkoholimyrkytykseen juotuaan vajaassa tunnissa pullollisen viiniä. Täysikasvuisella sama määrä tuottaa noin 1,5 promillen humalan.
Rajun humalan vaarat
Yleensä ajatellaan, että alkoholista on haittaa vain siitä riippuvaisille. Rajut juomatavat voivat vaarantaa myös niiden terveyttä ja henkeä, jotka juhlivat vain joskus tavallista perusteellisemmin olematta alkoholista riippuvaisia. Tapaturmat lisääntyvät jyrkästi annosten kasvaessa. Kun parin oluen jälkeen onnettomuusriski on yleensä 2–3-kertainen verrattuna raittiiden onnettomuusriskiin, niin 1,5 %:n humalassa se on jo 10–20-kertainen. Myös perheväkivallan, putkareissujen ja rettelöiden todennäköisyys kasvaa.
Nuoret ja kokemattomat käyttäjät tekevät joskus sen virheen, että juovat nopeasti ja paljon tajuamatta, että alkoholin imeytyminen kestää aikansa ja korkeimmat promillemäärät saavutetaan vasta 0,5–1,5 tunnin kuluttua tietyn annoksen nauttimisesta. Liian nopea ja runsas juominen voi aiheuttaa vakavia ongelmia alkoholimyrkytyksestä äkilliseen kuolemaan asti.
Pitkäaikaiset vaikutukset
Vaaroista huolimatta alkoholi on monille olennainen osa elämää. Kyseessä ei aina ole tietoinen valinta vaan eräänlainen sivutuote siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan mielellään lasin ääressä. Kapakasta voi tulla joillekin toinen koti ja kantapöydän kavereista lähin ja ehkä ainoa ystäväpiiri. Toisille taas muutamista tölkeistä olutta tai pullosta viiniä kotosalla on muodostunut tapa rentoutua päivän stresseistä. Juomisen rajoittaminen tai lopettaminen on usein vaikeaa juuri siksi, että tämän tyyppisistä elämäntavoista haluta luopua, vaikka ajan mittaan hinta voi olla korkea.
Monissa kulttuureissa on uskottu myös alkoholin terveyttä edistäviin ominaisuuksiin. Tässä saattaa olla perää, jos puhutaan pienistä annoksista. Tutkimusten mukaan vähän käyttävien kuolleisuus on hieman alhaisempaa kuin täysin raittiiden. Riskikuluttajien kuolleisuus taas on moninkertainen raittiisiin ja vähän käyttäviin verrattuna.
Alkoholi pieninä määrinä vähentää sepelvaltimoiden ahtaumaa. Monien muiden sairauksien todennäköisyys alkaa kuitenkin jyrkästi kasvaa, kun keskikulutus päivää kohti ylittää noin 3 annosta miehillä ja 2 annosta naisilla. Toisten terveys kestää alkoholia tätä huonommin, toisten taas paremmin.
Pitkäaikaisen juomisen terveyshaitoista tunnetaan parhaiten maksakirroosi ja haimatulehdukset. Juopottelu aiheuttaa myös mahakatarria ja erilaisia syöpiä. Suun ja kurkunpään syövän riski suurenee, samoin suolistosyövän, rintasyövän ja maksasyövän. Sydämen toimintaan saattaa tulla epäsäännöllisyyttä. Liiallisesta juomisesta seuraa anemiaa ja korkeaa verenpainetta, samoin lihasten voimattomuutta, surkastumisia ja tuntohäiriöitä.
Alkoholi lihottaa. Jo kaksi ylimääräistä tuoppia olutta päivässä tuottaa kuukaudessa puolestatoista kahteen lisäkiloa. Kun aterioita kuitataan juomalla, keho saa paljon kaloreita, mutta ei elimistölle tärkeitä ravintoaineita ja vitamiineja.
Alkoholi vaikuttaa myös hormonitoimintaan: miehet naisistuvat ja naiset saavat miehisiä piirteitä. Runsas juominen vähentää miessukuhormonien ja siittiöiden tuotantoa ja lisää impotenssia. Vaikka seksuaalinen kanssakäyminen saattaa helpottua muutaman lasillisen jälkeen, niin suuremmat määrät heikentävät seksuaalista kykyä. Naisilla runsas juominen aiheuttaa kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä ja vaihdevuosien aikaistumista.
Raskausaikana nautittu alkoholi lisää sikiövaurioiden riskiä. Koska turvarajaa ei ole pystytty määrittämään, raskausaikana on varminta olla kokonaan juomatta. Jos kuitenkin olet joskus ottanut lasin tai kaksi, sillä ei tiettävästi ole merkitystä. Mutta muista, että istukka ei eristä alkoholia! Haitallisinta päihteiden käyttö on raskauden alussa ja keskellä.
Liiallinen juominen aiheuttaa myös psyykkisiä häiriöitä. Alkoholilla on usein osuutta vaikeiden masennustilojen, psykoosien ja skitsofrenian kehityksiin samoin kuin itsemurhiin. Tapaturmista johtuneet aivo-vauriot ovat nekin yleisiä alkoholin väärinkäyttäjillä.
Alkoholi heikentää muutenkin älyllistä toimintaa ja surkastuttaa aivoja. Muisti- ja unihäiriöiden ohella riskikuluttajien keskittymis- ja ongelmanratkaisukyky, tila- ja avaruussuhteiden taju sekä havaintokyvyn ja ajattelun jäsentyneisyys heikkenevät. Samansuuntaisia häiriöitä voi ilmetä jo kohtuukäyttäjillä. Alkoholi verottaa siten myös tavallisten kansalaisten eikä vain humalikkojen älyllisiä suorituksia.
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että mikäli alkoholia ei ole käytetty liiallisesti useiden vuosien ajan, niin kulutuksen laskiessa riskirajojen alle älyllinen suorituskyky enimmäkseen palautuu muutamissa viikoissa. Alkoholisteillakin palautuminen on huomattavaa, mikäli he lopettavat juomisen kokonaan.
Alkoholiriippuvuus
Keskeinen runsaaseen alkoholin käyttöön liittyvä riski on tietysti alkoholiriippuvuuden kehittyminen. Alkoholi on kannabiksen ja muiden vastaavien aineiden tavoin päihde, vaikka se onkin suurimmassa osassa maailmaa lain sallima. Mutta laillisuus ei tee siitä vaaratonta. Useimpien huumeiden tavoin se aiheuttaa sekä henkistä että ruumiillista riippuvuutta.
Henkiselle riippuvuudelle on ominaista se, että tietyt tilannevihjeet ”laukaisevat” ihmisessä juomishimoa. Niitä voivat olla tietynlaiset tunteet, ajatukset tai ympäristöehdot. Esimerkiksi ärtymys, masennus tai ahdistus ovat tunnetiloja, jotka monilla herättävät juomishaluja. Toiset taas eivät pysty ottamaan kontaktia toiseen sukupuoleen, elleivät ole ottaneet muutamaa paukkua. Jotkut vain rentoutuvat alkoholin avulla töistä tultuaan. Toistuessaan tällaisissa yhteyksissä juomisesta tulee tapa, jonka murtaminen voi tuntua ylivoimaiselta.
Henkinen riippuvuus syntyy oppimalla ja se selittää retkahdukset pitkienkin raittiiden jaksojen jälkeen. Henkinen riippuvuus perustuu muutoksiin ihmisen keskushermostossa ja aivojen välittäjäaineissa. Henkisen riippuvuuden muodostumisen takia päivittäistä naukkailua ei pidetä suositeltavana.
Ruumiillinen riippuvuus perustuu siihen, että elimistö mukautuu alkoholin läsnäoloon. Tällöin ihminen tarvitsee yhä suurempia annoksia tullakseen humalaan. Elimistön tai tarkemmin sanoen hermosolujen mukautumisen takia juomisen lopettaminen aiheuttaa vakavia häiriöitä, joita kutsutaan vieroitusoireiksi.
Tavallinen krapula päänsärkyineen ja pahoinvointeineen edustaa lieviä vieroitusoireita. Viikkoa pidemmästä runsaasta ryyppäämisestä taas seuraa voimakas vieroitustila, joka kestää 3—5 päivää. Siihen kuuluvat vakavat oireet: hikoilu, vapina, pahoinvointi, harhat, tuskaisuus, masennus tai sairaalloinen hyvänolon tunne, levottomuus, janontunne, kouristukset, sydämentykytykset, unettomuus tms.
Vieroitusoireita voidaan lievittää vähentämällä kulutusta vähitellen. Voimakkaita oireita ehkäistään myös lääkkeillä, joilla estetään mm. juoppohulluuden ja alkoholiepileptisten kohtausten kehittyminen. Vakavien vieroitusoireiden hoito kuuluu siten terveydenhuoltohenkilökunnalle.
Miesten osalta jo noin 7 annoksen päivävauhti (80 g puhdasta alkoholia) tuottaa useimmille ruumiillisen riippuvuuden alkoholista. Alkoholistiseen juomiseen ajaudutaan, kun vieroitusoireita aletaan toistuvasti ennaltaehkäistä krapularyyppyjen avulla. Tästä voi seurata päiviä ja viikkoja kestävä kierre, jolloin veren alkoholia ei päästetä koskaan laskemaan niin alas, että vieroitusoireita alkaisi ilmaantua.
Sosiaaliset haitat
Liiallisella alkoholinkäytöllä on usein haitallisia vaikutuksia muihinkin kuin asianomaiseen itseensä. Päihteitä runsaasti käyttävä isä tai äiti vaikuttaa lapsista pelottavalta ja arvaamattomalta. Vanhempien päihteidenkäyttö on ongelmallista myös siksi, että se tarjoaa lapselle huonon samastumismallin. Lapset myös usein häpeävät vanhempiensa päihteidenkäyttöä ja joutuvat liian varhain ottamaan vastuuta aikuisten asioista.
Alkoholin ongelmakäyttäjä tuottaa surua myös muille omaisilleen ja vaikeuksia elämänkumppanilleen. Ristiriitoja voi syntyä myös työelämässä, jos työt jäävät muiden harteille tai ne tehdään huonosti. Liikenteessä päihtynyt henkilö on vaaraksi muille. Alkoholin ongelmakäyttäjä joutuu usein valehtelemaan omasta tilastaan sekä itselleen että muille. Valheiden paljastuminen lisää epäluottamuksen ilmapiiriä kaikkialla. Kun ihminen ei ole täysissä ruumiin ja hengen voimissa, hän ei myöskään pysty hoitamaan työ- tai muita velvoitteitaan kunnolla, mistä voi koitua monenlaista sosiaalista ja taloudellista haittaa.
Lisää näistä asioista voit lukea Päihdelinkin tietoiskuista.