Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Tapoja selvitä mielihaluista

On tärkeää, että valmistaudut tilanteisiin, joissa halu ”kokeilla” jälleen amfetamiinia alkaa vaivata sinua. Eri ihmisillä on erilaisia selviytymiskeinoja. Seuraavista ohjeista saattaa kuitenkin olla apua:

1. Viivytä käyttöpäätöstä tunnilla

Mielihalun herätessä ihminen käy yleensä sisäistä taistelua itsensä kanssa siitä, ottaako vai ei. Mitä enemmän yrittää taistella mielihaluja vastaan, sitä ahdistuneemmaksi olo usein tulee ja sitä voimakkaammiksi mielihalut myös yltyvät. Hyvä strategia on tällöin siirtää päätöksentekoa tunnilla. Tunnin aikana asiaa ei kannata ratkaista suuntaan eikä toiseen.

2. Tee jotain muuta tunnin ajan

Mielihaluilla on taipumusta jäädä vaivaamaan mieltä. Kannattaa siis tehdä jotain, joka vie huomion johonkin muuhun asiaan. Voit ehkä kuunnella musiikkia, rentoutua, mennä elokuviin, katsella ohjelmia, keskustella ystävän kanssa, mennä AA- tai NA-ryhmään tai kävelylle jonkun ”turvallisen” henkilön kanssa. Koska keskittyminen on vaikeaa vieroitusvaiheessa, liian vaativaa tekemistä on syytä välttää (esimerkiksi vaikean kirjan lukemista).

3. Kysy tunnin kuluttua itseltäsi: ”Miksi en halua käyttää?” tai ”Mitä menetän käyttämällä?”

Tässä vaiheessa pahimmat mielihalut ovat tavallisesti jo hieman laantuneet. Käy läpi kaikki ne syyt, joiden takia haluat olla ilman ja mitä ikäviä asioita amfetamiinin käytöstä seuraisi. Voit listata asioita paperille.