Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Vinkkejä tukihenkilölle

Tukihenkilöinä voivat toimia omaiset, ystävät, ammattiauttajat, toiset aiemmin päihteitä käyttäneet jne. Aina kuitenkaan ei ole helppoa tietää, mitä tehdä ja miten toimia. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

  • Tukihenkilön on hyvä tietää, mitä vieroitusvaiheessa tapahtuu. Tämän oppaan lukemisesta on apua myös tukihenkilölle. Kannustus vaikeina hetkinä, samoin kuin jo tapahtuneiden edistysaskelten noteeraaminen on myös avuksi.
     
  • Jos vieroittautuja alkaa epäröidä, tukihenkilö voi käydä hänen kanssaan läpi syitä, miksi vieroitukseen lähdettiin. Tukihenkilö voi myös muistuttaa, että vaikeat vaiheet ovat ohimeneviä. Hän voi mennä vieroittautujan mukaan itsehoitoryhmään tai tehdä hänen kanssaan muuta kiinnostavaa, mikä suuntaa huomion pois päihteiden käyttöhoukutuksista.
     
  • Tukihenkilönä ei aina ole helppo olla. Tukihenkilö voi pyytää apua A-klinikalta, AA:n tai NA:n auttavasta puhelimesta tai joltakin muulta kokemusta omaavalta henkilöltä. Älä ota itseesi, jos takapakkia sattuisi tapahtumaan. Vastuu muutoksesta on aina viime kädessä vieroittautujalla itsellään.