Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Tavoitteiden asettaminen 

Seuraavaksi aseta itsellesi tavoite kannabiksen käytön suhteen. Jos tavoitteesi on vähentäminen, mieti minkä käytön koet kohtuulliseksi ja minkä ylimääräiseksi. Voit käyttää apunasi esimerkiksi OmaPäihdelinkin kalenteria (kirjaudu tai rekisteröidy). 

Jos tavoitteesi on käytön lopettaminen, mieti vähennätkö ensin vai onko parempi, että lopetat kerralla. 

Jos tavoitteenasi on vähentäminen tai ensin vähentää ja sitten lopettaa, niin aseta itsellesi välitavoitteita. Suhteuta välitavoitteesi nykyiseen käyttömäärääsi. Asteittaisia välitavoitteita voi esimerkiksi olla: 

  • Sinulle kertyy kuukaudessa useampia päiviä, joina et käytä kannabista, kuin joina käytät kannabista 
  • Pidät mahdollisimman monta kannabiksetonta päivää putkeen, sen sijaan, että olisit käyttämättä esimerkiksi joka toinen päivä. 
  • Käytät kannabista vain viikonloppuisin 
  • Käytät kannabista vain joka toinen viikonloppu, jotta opit olemaan myös viikonloppuisin ilman kannabista 
  • Olet kuukauden käyttämättä kannabista 
  • jne. omien tavoitteidesi mukaisesti 

Tavoitteenani on:

Lopettaa kannabiksen käyttö

Suunnitelmani: ___________________________________________

Vähentää kannabiksen käyttöä

Välitavoitteeni:____________________________________________

Suunnitelmani: ___________________________________________

Ensin vähentää, sitten lopettaa

Tavoitteenani on lopettaa __________ mennessä (pvm)

Välitavoitteeni: ___________________________________________

Suunnitelmani: ___________________________________________

Päiväkirjan pitäminen 

Tavoitteiden saavuttamisen seuraamiseksi on suositeltavaa pitää päiväkirjaa. Jos et ole täysin varma, kuinka paljon tai kuinka usein käytät kannabista, voit aloittaa päiväkirjan pitämisen jo ennen tavoitteiden asettamista. Pidä päiväkirjaa kuukauden ajan ja aseta sitten tavoitteesi. Voit pitää päiväkirjaa siitä, kuinka usein käytät kannabista, minkä verran käytät kannabista jokaisena käyttökertana tai kuinka paljon rahaa sinulla menee kannabikseen. 

Pidä kirjaa useamman kuukauden ajan voidaksesi tarkastella kehitystäsi pidemmällä aikavälillä. Tavoitteiden asettamiseen ja seuraamiseen sekä päiväkirjan pitämiseen voit hyödyntää OmaPäihdelinkin kalenteri- ja päiväkirjaominaisuuksia (Kirjaudu tai rekisteröidy). 

Vaikka yhtenä kuukautena menisi huonommin, niin näet, että olet myös pystynyt parempaan. Voit OmaPäihdelinkin kalenterin avulla miettiä mitä teit toisin tai mitä käyttöön vaikuttavaa elämässäsi tapahtui. Kehitys ei aina tapahdu nopeasti mutta säännöllisten merkintöjen avulla näet, että suuntasi on oikea.

Vinkkejä tavoitteiden saavuttamiseen 

Kannabiksen käyttötavat vähentäjille

  • Aloita käyttäminen myöhemmin ja lopeta aiemmin. 
  • Mittaa ja merkitse ylös aina annoksesi, jotta voit seurata käyttämiäsi määriä ja niiden kehitystä. 
  • Opettele kieltäytymään tarjotusta kannabiksesta, kun olet tauolla. Jos et ole vielä saanut pidettyä kovin pitkiä taukoja, voi mielihalun voimakkuus tehdä kieltäytymisestä vaikeaa.
  • Jos kieltäytyminen ei vielä onnistu, vältä tilanteita, joissa sinulle tarjotaan kannabista. 

Sosiaaliset suhteet 

Kerro ystävillesi, että aiot lopettaa kannabiksen käytön / pitää taukoa kannabiksen käytöstä. Tämä voi ennaltaehkäistä tilanteita, joissa ystäväsi tarjoavat sinulle kannabista. 
Tunnista tilanteet, jolloin kiusaus on suurimmillaan. Harjoittele mielessäsi etukäteen, miten selviät niistä tilanteista. Opettele sanomaan Ei.

Mieti, voisiko joku olla tukihenkilösi. Tunnetko jonkun, joka on lopettanut tai vähentänyt kannabiksen käyttöään? Tukihenkilö voi kuitenkin olla kuka tahansa, joka on valmis kannustamaan sinua tavoitteissasi ja viettämään kanssasi aikaa päihteettömästi. 

Keksi korvaavaa tekemistä 

Yritä rentoutua ja levätä. Helpota stressiä ulkoilemalla, liikkumalla, kuuntelemalla lempimusiikkiasi, tekemällä kotitöitä. Pääasia on, että teet mitä tahansa muuta suunnataksesi huomiosi pois käyttämisestä.  
Suunnittele ajankäyttösi, tiedosta hankalat hetket etukäteen ja mieti miten selviät niistä. Jos sinulle on vaikeata pitää muutamienkin päivien taukoja niin hanki muuta tekemistä niin paljon, ettei tylsistyttävää tyhjää aikaa käytölle ei jää. Älä kuitenkaan polta itseäsi loppuun vaan kohtuullista korvaavan tekemisen määrää, kun olet saanut pidettyä pidemmän tauon. 

Alustavan tutkimusnäytön perusteella erityisesti liikuntaan on hyvä panostaa. Aerobinen/kestävyysliikunta edistää kannabinoidien poistumista rasvakudoksesta, vähentää kannabiksen käyttöön kohdistuvia mielihaluja ja lisää stressinsietokykyä (Buchowski 2011, Brellenthin 2016, Wilson 2018). Kannabiksen vaikutukset välittyvät ensisijaisesti kehon oman kannabinoidijärjestelmän kautta. Kehomme tuottaa myös itse tätä järjestelmää aktivoivia aineita endokannabinoideja. Tutkimusten mukaan  aerobinen/kestävyysliikunta lisää endokannabinoidien määrää, tuottaen liikuntaan liittyviä positiivisia tuntemuksia (Raichlen 2012, Tantimonaco 2014). 

Kokeile korvata kehosi ulkopuolelta tulevien kannabinoidien käyttöä mielihyvän lähteenä aktivoimalla kehosi sisäisiä kannabinoideja. Jos kokeilet tätä, niin sopivasta liikunnasta löytyy lisätietoa esim. Googlella hakusanoilla peruskestävyys ja vauhtikestävyys