Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Laukaisevien tekijöiden vähentäminen

Olet jo aiemmin pohtinut laukaisevia tekijöitä. Palaa tehtävään ja palauta mieleen mitkä ovat sinun laukaisevia tekijöitä. Suunnitelmallisuus on yksi tärkeimpiä retkahdusten estomenetelmistä. Retkahdukset tarkoittavat sitä, että riippuvuuskäyttäytyminen alkaa uudelleen. Suunnittelemalla ja pohtimalla olosuhteita ja elämäntapaa, pystyt tiedostamaan merkittävimmät laukaisevat tekijät ja vaikuttamaan niihin. Jos esimerkiksi vihan tunne on sinulle laukaiseva tekijä ja tiedät hermostuvasi aina ruuhka-aikaan autossa istuessasi, kannattaa sinun varata matkaan riittävästi aikaa tai käyttää julkisia liikennevälineitä. Tai jos riita kumppanisi kanssa on laukaiseva tekijä sinulle, pidä huolta siitä, että riidan yhteydessä istutte alas ja pyritte selvittämään erimielisyydet sen sijaan, että lähtisit helpottamaan oloasi riippuvuuskäyttäytymisen kautta. Jos tämä ei onnistu, hakekaa apua esimerkiksi pariterapiasta. 

Monille pelkkä tilaisuus voi olla laukaisevat tekijä. Luppoaika, ylimääräinen käteinen tai yksin oleminen kotona voi laukaista riippuvuuskäyttäytymisen. Näihinkin tilanteisiin auttaa etukäteissuunnittelu. 

Tehtävä: Laukaisevien tekijöiden vähentäminen

Pohdi, mitkä ovat sinulle ns. vaaran paikkoja ja mitkä taas auttavat sinua toipumisessa.

Tunteet

Esim. stressi, yksinäisyys, ahdistus
Esim. ilo, läheisyys, yhteenkuuluvuuden tunne

Rutiinit ja tapahtumat

Esim. Seksikaupan ohi käveleminen, työmatkalla oleminen, riita kumppanin kanssa
Esim. Reittivalinnan muuttaminen, sovin ystävän kanssa illallisen työmatkalle, riidan käsittely kumppanin kanssa.

Ihmiset ja paikat

Esim. ex-seksikumppani, eräs ravintola, tyhjä koti
Esim. En tapaa exääni, en mene kyseiseen ravintolaan, pysyn valppaana yksin kotona ollessani ja keksin mielekästä tekemistä.