Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Tunnista omat arvosi

Arvot tarkoittavat elämäämme ohjaavia periaatteita ja asioita, jotka ovat meille elämässä tärkeitä. Usein puhutaan arvojen kirkastamisesta, mikä tarkoittaa sitä, että selkiyttää itselleen mitä nuo elämän periaatteet henkilökohtaisesti ovat. Jokaisen tulisi pohtia omia arvojaan, sillä arvot ohjaavat toimintaamme ja sitä minkälaisia ihmisiä haluamme olla. Arvot kertovat myös siitä, miten haluamme käyttäytyä ja minkälaisia valintoja teemme. Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja, vaan toiselle sopiva arvo ei välttämättä sovi toiselle.

Tärkeintä on, että sinun arvosi saavat sinut voimaan hyvin. Olemme usein tilanteessa, jossa arvomme ja käyttäytymisemme ovat ristiriidassa. Tätä kutsutaan arvoristiriidaksi. Riippuvuuskäyttäytymisen kohdalla tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa ihminen pitää rehellisyyttä ja perhekeskeisyyttä itselleen tärkeinä arvoina. Voi olla, että hän ei ole pitkään aikaan edes pohtinut omia arvojaan, joten nämä hänelle tärkeät arvot ovat pimennossa. Mikäli rehellisyys ja perhekeskeisyys ovat ihmiselle tärkeitä arvoja, saattaa olla, että riippuvuuskäyttäytyminen on täysin ristiriidassa niiden kanssa. Kun ihminen alkaa kirkastamaan arvojaan ja havahtuu, että on toiminut täysin arvojensa vastaisesti eikä hänen riippuvuuskäyttäytymisensä vastaa sitä, mitä hän elämässä oikeasti pitää tärkeänä, voi hän alkaa muuttamaan käyttäytymistä enemmän arvojensa mukaiseksi. 

Tehtävä: Johtavat arvot -valintatalo

Tässä harjoituksessa tarkoitus on selkiyttää itselle tärkeitä arvoja ja periaatteita. Arvoja on satoja, mutta alla on listattu tyypillisiä arvoja, joita ihmiset pitävät tärkeinä. Niistä kaikki tuskin ovat sinulle merkittäviä.

Rastita itsellesi tärkeät arvot. Tehtävä on muokattu Arto Pietikäisen Kohti arvoistasi- kirjasta. 

Tehtävä: Arvoihin liittyvä pohdinta

Valitse 5 sinulle tärkeintä arvoa. 
 

Pohdi, haluatko elää elämää, joka on ristiriitaista ja sinulle vahingollista? Mitä voisit tehdä, jotta käyttäytymisesi olisi enemmän arvojesi mukaista?