Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Retkahdin – miten eteenpäin?

Tärkeää on saada putki poikki mahdollisimman pian. Tunnetko jonkun, johon voit ottaa yhteyttä saadaksesi tukea? Onko paikkaa, jonne voit mennä saadaksesi putken poikki? Voit aina ottaa yhteyttä esimerkiksi Päihdelinkin neuvontapalvelun ammattilaisiin saadaksesi tukea ja neuvoja (palvelu on maksuton ja nimetön). 

On normaalia, että retkahdus tuottaa syyllisyyttä, häpeää ja morkkista. Retkahduksesta pitää saada toipua, mutta kielteisiin tunteisiin ei pidä jäädä makaamaan. Suuntaa katse eteenpäin. Olet nyt tätäkin kokemusta rikkaampi ja voit oppia siitä. Juomisen vähentämisen tai lopettamisen eteen tekemäsi työ ei valu hukkaan etkä palaa takaisin nollapisteeseen. Se, minkä olet itsestäsi oppinut, on käytössäsi edelleen.

Ihmisenä oleminen on jatkuva matka. Se on sitä kaikille ihmisille, ei ainoastaan liiallisen päihteidenkäytön kanssa kamppaileville. Päihteettömyys sinänsä ei muuta kenenkään ajatusmaailmaa, mutta se antaa ihmiselle mahdollisuuden korjata ajatusmaailmansa. Elämässä, jota päihteidenkäyttö ei hallitse, on loppujen lopuksi kyse itsensä kohtaamisesta ja myös hyväksymisestä ilman päihteiden muodossa olevia lievikkeitä tai viihdykkeitä.

Hyviä selviytymistarinoita kamppailusta juomisen lopettamiseksi:

Teemu Suominen: Soberismia
Risto Koo Järvinen: Lasiinsylkijä
Ira Koivu: Vapaa viinistä

Toipumisen prosessista ja retkahtamisen ehkäisystä:

Nils Holmberg & Marjo Aura: Retkahduksen ehkäisyn käsikirja.
Ilmo Häkkinen: Päihdekoukusta vapauteen
Ilmo Häkkinen: Toipumiskulttuuri – päihdetoipuminen ja esimerkin voima