Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholin käytön riskikartoitus

Alkoholin haitat tulevat ikääntyneille työikäisiä pienemmillä määrillä. Vanhetessa elimistön nestepitoisuus vähenee ja rasvan osuus kasvaa, minkä vuoksi seniori humaltuu jo muutamasta lasillisesta. Jos on keski-iässä tottunut käyttämään alkoholia runsaasti, voi olla vaikea vähentää, kun ikää tulee. Vapaata aikaa on enemmän, velvoitteita on harvemmin ja ihmissuhteet sekä mielekäs tekeminen ovat voineet menetysten ja eläkkeelle jäämisen myötä vähentyä. Osalla juominen alkaa lisääntyä vasta eläkeläisenä.

Runsas alkoholin käyttö häiritsee nukkumista, haittaa keskittymistä ja aiheuttaa levottomuutta. Silloin saattaa syntyä tarve helpottaa juomisen seurauksia rauhoittavilla ja unilääkkeillä. Mielen hyvinvointi voi joutua koetteille myös elämänkriisien tai kipujen takia, jolloin alkoholi voi tulla lääkkeeksi yksinäisyyteen, suruun, masennukseen tai kipuihin.

On hyvä pysähtyä. Kiinnitä huomiosi siihen, kuinka usein ja kuinka paljon käytät alkoholia. Kuuntele omaa jaksamistasi sekä arvioi, kuinka tyytyväinen olet elämääsi ja sosiaalisiin suhteisiisi. Mieti, miten ja mihin tarkoitukseen käytät alkoholia. Juhlistatko lasillisella tai parilla yhdessäoloa vai juotko lievittääksesi yksinäisyyttä, elämän murheita tai kipuja. Miten muuten voisit keventää tai helpottaa elämääsi?

Seuraaviin kysymyksiin vastaamalla arvioit alkoholinkäyttöön liittyviä haittoja ja riskejä sekä saat palautetta ja neuvoja, mitä voit tehdä haittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi? Voit vastata yhteen neljästä asiaryhmästä kerrallaan, jolloin saat palautteen siitä.  Kun vastaat kaikkiin neljään kysymysryhmään, saat laajemman palautteen.

Saat parhaan hyödyn itsellesi, kun vastaat kysymyksiin rehellisesti. Voit myös tehdä kartoituksen yhdessä läheisesi tai hoitajasi kanssa. Näin saat toisen henkilön näkökulman. Lopussa olevan yhteenvedon voit tulostaa tai tallentaa tiedostoksi itsellesi. Voit tehdä kartoituksen uudestaan milloin tahansa ja vertailla esimerkiksi puolen vuoden jälkeen miten tilanteesi on muuttunut.